Završio je Global Game Jam – najveće natjecanje u izradi videoigara ikad održano u Hrvatskoj

Završilo je natjecanje u izradi videoigara Global Game Jam organizirano u Novskoj od strane Poduzetničkog inkubatora PISMO powered by A1 i Razvojne agencije SIMORA. Ovo svjetsko natjecanje održalo se u isto vrijeme na još 683 lokacije diljem svijeta, a prema broju sudionika, njih čak 135, ovo je i najveće natjecanje ovog tipa ikad organizirano u Hrvatskoj. Zadana tema natjecanja bila je dualnost, a 22 tima imala su zadatak u 48 sati napraviti videoigre. Pobjedu je odnijela ekipa koja je napravila igru pod nazivom „Odraz“.

Po završetku izrade videoigara, tim po tim je svoje radove prezentirao tročlanom žiriju u sastavu Damir Đurović (Reboot), Aleksandar Gavrilović (CEO Gamechuck) i Dominik Cvetkovski (inkubator PISMO). Prema njihovim riječima, ovogodišnje izdanje iznjedrilo je odlične videoigre, a posebno ih je iznenadila razina znanja koju su pokazali srednjoškolski timovi.

Velik izazov i poseban trud izazvale su i nagrade koje su osigurali sponzori – Jamnica Plus d.o.o., A1 Hrvatska d.o.o., VIDI – medijska kuća, magazin Reboot i Sisačko-moslavačka županija. Prvu nagradu, iznos od 10.000,00 kuna od Jamnice i njihovog brenda pića za gejmere ProGame osvojio je tim u sastavu Mladen Bošnjak, Mateja Olujić, Marko Franjić, Mateja i Stefan Vedrina koji su igru nazvali “Odraz”. O kvaliteti igre govori i da je dobila posebnu nagradu žirija za najbolju grafiku viđenu na natjecanju. Mateja Vedrina se u ime pobjedničke ekipe obratila i zahvalila riječima da su do sad bili na svakom Global Game Jamu u Novskoj i da su kroz godine stasali u najbolje, te da njihova pobjeda bude poticaj i svima drugima. Nagradu pobjedničkom timu uručila je Helena Radić Bosanac, direktorica korporativnih direktorica korporativnih komunikacija kompanije Jamnica plus koja je Global Game Jam podržala svojim novim brendom ProGame: ”Kao kompanija koja stalno razvija inovacije, drago nam je što podržavamo mlade i inovativne ljude u području izrade videoigara, a ProGame odličan ja za ovakve događaje jer riječ o piću za gamere koje je razvijeno upravo u suradnji s njima.”, rekla je Radić Bosanac. Drugu nagradu, iznos od 3.000 kuna od inkubatora PISMO i A1 poklon paket: Sony PlayStation 5 bundle i Xiaomi Mi Electric Scooter osvojila je ekipa u sastavu Matej Balašković, Bernarda Špoljarić, Nikola Višekruna i Neven Pilić koji su kreirali igru pod nazivom „Reflections. Treću nagradu, iznos od 2.500,00 kuna i A1 poklon paket: Xiaomi Mi Electric Scooter osvojila je ekipa u sastavu Zvonimir Barać, Gordan Bezjak, Sven Nemet i Maria Cvetkovski koja je napravila igru „ONENO“. Drugu i treću nagradu uručila Iva Ančić rukovoditeljica brenda i marketinških komunikacija A1 Hrvatska koja je uz čestitku poručila da joj je velika čast biti dio ove priče. „Već dugi niz godina na svim razinama u A1 Hrvatska dajemo podršku i potičemo gaming zajednicu, industriju i esport natjecanja kroz A1 Adria Ligu i druge projekte. Upravo zato smo i danas ovdje – kako bismo podržali ovaj projekt i mlade ljude, pokretače i budućnost našeg društva. Perspektiva gaming industrije u Hrvatskoj je velika i drago nam je da su Sisačko-moslavačka županija, Grad Novska i Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županije to među prvima prepoznali i strateški se pozicionirali“ rekla je Ančić. Svi članovi pobjedničkih timova nagrađeni su i sa pola godine pretplate na magazin VIDI.

Najbolja srednjoškolska ekipa bio je tim Filipa Đurđevića i Marka Pujića koji su kreirali igru pod nazivom Dimension hop, koja je ujedno posebno pohvaljena za najbolji gameplay natjecanja, a osvojila je nagradu inkubatora PISMO u iznosu od 1.000,00 kuna.

Žiri je kao najbolje prezentiranu igru ocijenio „GUMBO vs. GUMBO“ koji je napravio tim u sastavu Laura Tandarić, Vlatko i Siniša Kolundžija, Tamara Josić, Anja Tkalec i Oskar Dragić.

U ime organizatora natjecateljima, sponzorima, gostima i medijima se zahvalio Mario Čelan, direktor Razvojne agencije SIMORA poručivši da će i dalje raditi na razvoju gaming industrije. “Ove godine podigli smo organizaciju ovog događaja na još viši nivo. Na tome ćemo inzistirati i u narednoj organizaciji. Gaming se u našoj županiji pokazao kao uspješan. Sa 67 start up-ova registriranih u našem inkubatoru, šest generacija i više od 250 osoba educiranih kako proizvoditi videoigre, te pet razreda srednjoškolaca u Sisku i Novskoj na smjeru Tehničara za izradu videoigara jasno govori da smo postali središte gaminga Hrvatske!”, izjavio je Čelan.

Podijeli sadržaj: