AR aplikacija polaznika naših edukacija obogatila ponudu novljanskog muzeja

Nove tehnološke mogućnosti nisu zaobišle ni novljanski gradski muzej koji sa stalnim postavom obiteljske zbirke Sajko odnedavno u ponudi ima i AR aplikaciju koja nudi potpuno novi doživljaj samog muzeja, a koja je svoju premijeru doživjela na nedavno održanoj Noći muzeja.

Aplikacija koja prikazuje vlak koji vozi u prošlom stoljeću, ili Adalberta Knoppa koji maše rad je tri polaznika edukacije za izradu videoigara koju provodi Poduzetnički inkubator PISMO u Novskoj. Izradili su ju Robert Rožić (Kutina), Luka Jovanović (Novska) i Davor Vezmar (Slavonski Brod). Sva trojica polaznici su Unity programa, a želja im je bila oživjeti muzejske objekte. „AR aplikacija se pokreće tako da se nakon skidanja uključi kamera koja ili skenira QR kod ili sliku i potom pokreće 3d model u obliku videa ili slike, a koji predstavlja jedan novi doživljaj muzeja. Ovo je i jedan od načina kako biti u trendu sa tehnologijom, ali i približiti ju mlađima!“, poručuje trojac game developera koji se nadaju da će i u budućnosti raditi ovako zanimljive projekte.

Prema riječima Željka Sajka iz Pučkog otvorenog učilišta Novska, sve je počelo virtualnom šetnjom muzejom, a plan je dodatno digitalizirati postav kako bi ga posjetitelji doživjeli na potpuno novi i moderni način.

Podijeli sadržaj: