Raste hrvatska gaming industrija – rezultati inkubatora PISMO u nacionalnoj analizi

Hrvatska gaming industrija je u 2022. godini uprihodila više od 60 milijuna eura s 10% većom ukupnom dobiti nego 2021. godine. Unatoč izazovnim gospodarskim i ekonomskim trendovima, zaposlenost u nacionalnoj industriji proizvođača računalnih igara porasla je za 17% u odnosu na 2021., što je porast od čak 87% u usporedbi s 2019. godinom. Podaci su to najnovijeg istraživanja o hrvatskoj industriji proizvođača računalnih igara koje je proveo Klaster hrvatskih proizvođača računalnih igara u suradnji s A1 Hrvatska. U rezultate su uključeni start UP-ovi inkubatora PISMO kroz analizu Hrvatske udruge proizvođača videoigara HU-IZ-VI.

Istraživanje je također pokazalo kako u hrvatskoj gaming industriji radi 30% žena, što je više od europskog prosjeka koji je u 2021. iznosio 24%. Za neprogramerskim zanimanjima (crtači, animatori i sl.), koja čine oko 75% industrije, i dalje postoji podjednaka potražnja. Kako bi pružilo sveobuhvatniji uvid u stanje nacionalne gejming industrije, drugo po redu istraživanje ovoga je puta uključilo više od 50 obrta i poduzeća iz inkubatora PISMO powered by A1 iz Novske.

Analiza je pokrila i inkubator Pismo u Novskoj koji je okupio poduzetnike iz raznih dijelova Hrvatske. Tvrtke i inkubatori iz tog inkubatora u 2022. godini ostvarili su 821.121 eura prihoda, pri čemu su najači ANIQ i Skypax, a prate ih Hiroma, Grow i Loomi. Među poduzetnicima koji su pokrenuli startupe u Novskoj najviiše je programera, a slijede 3D artisti, Game Designeri, Level Designeri i drugi.

Analiza je dostupna na slijedećoj poveznici.

Podijeli sadržaj: