Sigurniji proizvodi u Europskoj uniji – Adminka komentira

Hrvatska je već cijelo desetljeće članica Europske unije, ali i dalje se primjećuju velike razlike u kvaliteti proizvoda i života, što je većina vjerojatno mislila da će se ulaskom u Uniju smanjiti ili sasvim nestati. No nažalost, nije. I dalje čujemo kako su pojedini proizvodi kupljeni u bogatijim zemljama Europske unije bolji kvalitetniji nego oni kupljeni na domaćem tržištu. To naravno, ne vrijedi za domaće proizvode! Oni imaju istu kvalitetu na inozemnom i tuzemnom tržištu, samo što smo svjedočili nižim cijenama nekih naših proizvoda na policama bogatijih zemalja Europske unije.

Što se sigurnosti pak tiče, možemo reći da RAPEX, sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje i RAPEX, sustav brzog uzbunjivanja za neprehrambene proizvode, djeluju jednako učinkovito na području cijele Unije, a kako bi se sigurnost još i povećala, krajem ožujka stupila je na snagu Opća uredba o sigurnosti proizvoda (GPSR). Novim se pravilima nastoji riješiti velike društvene promjene koje su utjecale na sigurnost potrošačkih proizvoda u proteklih dvadesetak godina budući da su nastupile velike promjene zahvaljujući tehnološkom razvoju, globaliziranim opskrbnim lancima i sve većoj digitalizaciji. Ovakav zakonodavni okvir potrošačima će osigurati ponudu samo sigurnih proizvoda, bez obzira na njihovo podrijetlo i prodaju li se u trgovinama ili internetskim trgovinama. Cilj nove Uredbe je osigurati da su svi neprehrambeni potrošački proizvodi na tržištu Europske unije sigurni, bez obzira prodaju li se uživo ili virtualno. Online prodaja je u stalnome porastu već više od dvadeset godina, a nova se Uredba bavi izazovima digitalizacije i rizicima povezanima s novim tehnološkim proizvodima te pruža stvarnu sigurnosnu mrežu za potrošače koji se bave sigurnošću proizvoda poboljšavajući sigurnosne uvjete između internetske i prodaje uživo kao i proširenjem obveze da svi neusklađeni uvozni proizvodi imaju gospodarskog subjekta u Uniji odgovornog za pitanja sigurnosti proizvoda.

Sve u svemu, domaće je domaće. S tim nikad nismo imali uzbune.

Adminka

*Stavovi izrečeni u ovom tekstu osobni su stavovi autora i ne održavaju nužno stajalište Poduzetničkog inkubatora PISMO powered by A1

Podijeli sadržaj: