Digitalizacija poslovanja – bauk ili potreba? – Adminka komentira

Digitalizacija poslovanja danas je nužnost koja često može biti jezičac na vagi opstanka nekog poduzeća. Nova tehnološka rješenja i digitalno poslovanje svakodnevica su koju treba prihvatiti i ne samo to, nego ih iskoristiti za poboljšanje poslovanja. Pogrešno se misli da je digitalno poslovanje vezano isključivo uz internetsku prodaju, internetske stranice ili mobilne aplikacije jer ovaj je pojam puno rašireniji, a kako sad stvari stoje, polako i zamjenjuje dio radne snage što je u vremenima u kojima je dobroga radnika gotovo nemoguće pronaći, vrlo važna stavka.

Digitalizacija poslovanja uključuje sve procese i aktivnosti u organizaciji koje omogućuju digitalne tehnologije, a radi se o procesu čiji se benefit osjeća dugoročno, čak zauvijek budući da se radi o stalnom prilagođavanju i razvijanju u skladu s trenutnim potrebama poduzeća. No, ne radi se ovdje o nekoj čaroliji, kako digitalno poslovanje često vide na ovim prostorima. Neće se problemi riješiti sami od sebe, neće poduzeće narasti samo zato što je uvelo digitalno poslovanje, ali digitalno je poslovanje svakako vrlo dobar alat kojim se mogu postići dobrobiti za poslovanje. Najvažnije u svemu je razumijevanje onoga što digitalizacija poslovanja donosi, a radi se o pojednostavljivanju poslovnih procesa i zadovoljavanju potreba klijenata pa ju je potrebno provesti iz potrebe poslovanja, što pak zahtijeva i organizacijsku promjenu, vrijeme budući da se radi o kontinuiranome procesu te resurse koji će omogućiti stvaranje unikatnog rješenja za pojedino poduzeće.

Sve u svemu, digitalizacija poslovanja nije čarobni štapić koji će pokrenuti i održati poslovanje jer ruku na srce, mašine još uvijek trebaju ljudski mozak, ali lakše održe radni elan i ne umaraju se pa su zato ponekad bolje rješenje za poslovanje.

Adminka

*Stavovi izrečeni u ovom tekstu osobni su stavovi autora i ne održavaju nužno stajalište Poduzetničkog inkubatora PISMO powered by A1

Podijeli sadržaj: