Europska godina mladih započela u inkubatoru PISMO

Godina 2022. proglašena je Europskom godinom mladih, a Europska komisija će tijekom cijele godine koordinirati niz aktivnosti u bliskoj suradnji s Europskim parlamentom, državama članicama, regionalnim i lokalnim tijelima, organizacijama mladih i samim mladima. Mladi će Europljani imati brojne mogućnosti za stjecanje znanja, vještina i kompetencija za svoj profesionalni razvoj te za jačanje građanskog angažmana u oblikovanju budućnosti Europe.

Središnji državni ured za demografiju i mlade organizirao je zato konferenciju „Mladi – pokretači suvremenih industrija“ kojom je Ured službeno započeo obilježavanje Europske godine mladih. Konferencija se održala u Poduzetničkom inkubatoru PISMO powered by A1, a započela je uvodnim govorom Željke Josić, državne tajnice Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

Ponajbolji mladi hrvatski inovatori i predstavnici industrije videoigara sudionicima konferencije predstavili su svoje inovacije, video igre i poslovne projekte te su sudjelovali u raspravi o mladima kao pokretačima i nositeljima pozitivnih društvenih promjena.

Sudionici prvog panela na temu Mladi inovatori bili su Josipa Bencek (Grow Art), Mateja Vedrina (Hiroma Design), Matija Hržić (Smart Bee) te Lovro Stipanović (Elproms Tea). Panelisti su zajednički raspravljali o mladima kao pokretačima inovacija i suvremenih industrija te su ukratko predstavili i svoje inovacije poput AR naočala VOICEE, edukativne aplikacije MOOPIES, pametne pčelarske vage te PRO-S sustava za pametno upravljanje instalacijama u kući.

Druga panel rasprava održala se na temu Mladi u industriji videoigara a sudionici rasprave bili su Ivan Zorić (Loomi design i studio), Florijan Henčel (FNB Henčel) te Matej Balašković (Solitude Software). Sudionici panela raspravljali su o položaju mladih kao nositelja razvoja gaming industrije u Republici Hrvatskoj te predstavili svoje radove. Nakon druge panel rasprave, profesori Zoran Gaćeša iz Srednje škole Novska i Zoran Ivanić iz Tehničke škole Sisak prezentirali su srednjoškolski program ‘Tehničar za razvoj video igara‘, a uz prezentiranje obrazovnog programa izlaganje je bilo popraćeno prezentacijom video igre “Dimension Hop” koju su razvili Filip Đurđević i Marko Pujić, učenici Srednje škole Novska i Srednje škole Sisak.

Podijeli sadržaj: