U tijeku su prijave za prvi FUTURE JAM

Klaster hrvatskih proizvođača računalnih igara (CGDA) u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom i Inkubatorom PISMO objavljuje poziv za prijave na prvi Future Jam, koji će se održati 18. – 19. ožujka u inkubatoru PISMO powered by A1 u Novskoj.

Zainteresirani dizajneri igara, developeri i artisti mogu se prijaviti pomoću sljedeće poveznice: Google Form najkasnije do 16. ožujka 2023. u 23:59 (CET). Najboljim trima projektima po odabiru mentora dodjeljuju se nagrade od 500€. Nakon završetka jama, odabrana tri projekta imaju nekoliko mjeseci za moguću doradu igara prije planirane interaktivne izložbe sredinom 2023. godine u Zagrebu.

Tema prvog Future Jama je “Budućnost rada” / “Die Zukunft der Arbeit”. Na globalnom tržištu rada koje prolazi kroz brze promjene, novi trendovi poput sve veće upotrebe umjetne inteligencije (npr. ChatGPT), automatizacije, algoritmizacije i oslanjanja na rad na daljinu posljednjih godina dovode do tektonskih promjena načina na koji se obavlja rad. Moglo bi se reći da se preispituju sama shvaćanja smislena rada i ljudske kreativnosti, dok su radnička prava i dalje predmetom prijepora koje poznajemo odavno. Smisao je Future Jama potaknuti kreativce u industriji računalnih igara da te teme učine opipljivima, i to uz input odabranih stručnjaka iz ovog polja s kojima će imati prilike razgovarati tijekom sesije.

Sudionici će raditi na jednom od triju mogućih projekata:
Past of Work” – igra koja simulira uvjete radničke borbe u tvornici – platforma: PC
“Present of Work” – aplikacija za radničko organiziranje u suvremenim uvjetima – platforma: mobile
“Future of Work” – VR simulacija koja progovara o problematici preuzimanja AI na poslu – platforma: VR

Ovogodišnji je mentor Georg Hobmeier, suosnivač bečkog studija Causa Creations, koji je među publikom u svijetu indie igara poznat po fokusu na društvena pitanja u narativnom dizajnu igara i bogatom iskustvu u stvaranju uzbudljiva gameplaya. On će sudionicima pružiti savjete o načinu na koji mogu strukturirati dizajn igre uz pridržavanje tematskog okvira Future Jama. Georgu će pomagati Aleksandar Gavrilović (Gamechuck, CGDA) i Dominik Cvetkovski (Hu-Iz-Vi).

Kao dio inicijative IMAGINE Arts & Ideas Saveznog ministarstva europskih i međunarodnih poslova Republike Austrije, usmjerene na umjetničke i kulturne projekte koji se bave gorućim pitanjima 21. stoljeća, Future Jam je osmišljen kao prvi u nizu participativnih zajedničkih sesija razvoja igara za hrvatske kreativce pod mentorskom palicom austrijskog mentora ili mentorice.

Podijeli sadržaj: