Mučite muku s fomofobijom? – Adminka komentira

Fomofobija je ustvari strah od propuštanja, a skovana je od engleskog izraza Fear Of Missing Out. Oni koji više plove na valovima interneta nego na bilo kojim drugim valovima, kraticu FOMO sigurno su zamijetili, a većina nas je u životu imala prilike i doživjeti je, kako u stvarnosti tako i u virtualnom svijetu.

Strah od propuštanja potiče prodaju, znaju to prodavači još od davnina kad su držeći proizvod u rukama, glasno izvikivali: „Još malo pa nestalo! Navali narode! Još malo pa nestalo!“ Danas tu psihološku zamku vješto koriste i internetske trgovine pa oglašavaju proizvode pored kojih stoji sat koji odbrojava vrijeme do završetka ponude kako bi dodatno potaknuo kupca na akciju. Ograničavanje zaliha proizvoda također je učinkovit trik koji kupce potiče na brzu kupovinu proizvoda kako ne bi ostali bez njega, a slično je i s ograničenom količinom proizvoda na akciji. U posljednjoj se prodavači koriste trikom npr. prvih sto kupaca na poklon dobiva 100 eura na potrošačkoj kartici. Ova upotreba FOMO strategije požurit će kupčevu odluku, ali mu i omogućiti da se osjeća posebno jer je bio jedan od rijetkih koji je uspio iskoristiti ovu ponudu.

Pomoći kupcu da riješi svoj problem i učiniti ga posebnim dva su zakona dobre prodaje. One starinske iz ruke u ruku ili moderne internetske, svejedno je jer ipak smo mi još uvijek samo – ljudi.  

Adminka

*Stavovi izrečeni u ovom tekstu osobni su stavovi autora i ne održavaju nužno stajalište Poduzetničkog inkubatora PISMO powered by A1

 

Podijeli sadržaj: