Ljubav prema videoigrama pretvorena u posao

Priliku da hobi i ljubav prema video igricama pretvore u posao, do sada je nakon edukacije u Poduzetničkom inkubatoru PISMO Novska ostvarilo je četrdesetak polaznika programa Blender i Unity, otvorili su svoje tvrtke, stvaraju i žive svoj san.

Priliku su im pružili Sisačko moslavačka županija, Grad Novska i Hrvatski zavod za zapošljavanje, a u Poduzetničkom inkubatoru PISMO1/2 pronašli su urede za rad, najmoderniju tehnologiju, kao što su motion capture studio, fotogrametrijski te video i glazbeni studio, CNC, 3D printer, VR i ostala ICT opremu.

Nije dugo vremena prošlo od početka ideje i realizacije, da Novska pruži najbolje što se može naći u gamingu i bude „prvi centar gaming industrije u Hrvatskoj“. U Novsku je to privuklo dvjestotinjak mladih iz svih krajeva Hrvatske, a trenutno traje edukacija za petu generaciju polaznika.

Među prvima u grupi polaznika bili su, Filip Arčabić i Danijel Hojka, obojica iz Novske. Nakon što su uspješno završili edukaciju, otvorili su svoje tvrtke za izradu video igara.

Filip nam kaže kao se bavi 2D i 3D modeliranjem objekata i likova, kreira i animira likove za video igrice zajedno s drugim gamerima, a Danijel, vlasnik tvrtke „Nexus games“, trenutno je u projektu izrade igrice, „simulacije vlaka smrti u virtualnom okruženju“.

– VR Rollercoaster, simulacija je vlaka smrti u virtualnom okruženju, puna je zabave, uzbuđenja i istraživanja u virtualnoj stvarnosti, koje želim dočarati igračima. Igra će u finalnoj verziji imati više segmenata i faza, sa znatno dužom radnjom nego što to imaju igre ovog tipa, ali bez previše otkrivanja mogu reći samo da se nadam da će igrači biti zadovoljni proživljenim. Naglasak je na zanimljivostima i otkrivanju, iako je glavna tema igre sam vlak smrti, igra želi pružiti igraču povode da iznova i iznova proživljava istu igru, ali svaki put na različit način – rekao nam je Danijel Hojka.

Kako raste broj igrača, rastu i prihodi koji su u svijetu već sada prešli ukupne zarade u glazbenoj i filmske industrije zajedno, kako kaže Mario Čelan, direktor Županijske razvojne agencije SiMoRa, koja je nedavno proglašena najboljom u Europi, „naši gameri su budući milijunaši, ali nama nije cilj samo prodati nego i napraviti nešto novo. Gaming je već promijenio vizuru Novske, mnogi su to do sada primijetili“.

I u ovo vrijeme koronavirusa koji je zaustavio mnoge poslove, industrija videoigara u Novskoj nezaustavljivo raste, kao i mogućnosti zarade, a to se već dogodilo.

Podijeli sadržaj: