Kibernetička sigurnost – Adminka komentira

Sigurnost je ljudska potreba, a razvojem tehnologije stvorena je potreba i za kibernetičkom sigurnošću. Kako bi se postigla visoka razina zajedničke kibernetičke sigurnosti u svim državama članicama Europske unije, stvorena je Direktiva o mrežnoj i informacijskoj sigurnosti (NIS2).

Kibernetički su napadi najbrže rastući oblik kriminala u svijetu, porast je vidljiv u opsegu, cijeni i sofisticiranosti, a napadima su podložni svi – i tvrtke i građani, ali i država. Globalni troškovi štete od ransomwarea prešli su 30 milijardi dolara, a tvrtke su napadima izložene svakih 10 sekundi.

Direktiva o mrežnoj i informacijskoj sigurnosti obuhvaća sektore poput prometa, energetike, bankarstva, zdravstva, vodoopskrbe i odvodnje, infrastrukture financijskog tržišta, svemira, poštanskih i kurirskih usluga, gospodarenja otpadom, distribucije hrane, istraživanja, obrazovanja i slično, a na tržištu već postoje poslovna rješenja najvećih svjetskih brandova kao i brojna druga s naglaskom na kibernetičkoj sigurnosti i digitalizaciji poslovnih procesa. Optimizacija i digitalizacija poslovanja svakako su bitni faktori u stvaranju kibernetičke sigurnosti.

Adminka

*Stavovi izrečeni u ovom tekstu osobni su stavovi autora i ne održavaju nužno stajalište Poduzetničkog inkubatora PISMO powered by A1

Podijeli sadržaj: