Jesu li solarni paneli spas planete ili ekološka katastrofa? – Adminka komentira

Sjećate li se vremena u kojem igračke nisu imale baterije? Ili su rijetke imale baterije, a i te baterije su bile skupe k’o vrag pa smo takve igračke uzimali u izuzetnim prilikama i uglavnom ih nakon što su se baterije zamijenile nekoliko puta, lišavali tog električnog pogona i postajale su obične igračke. Onda su došle punjive baterije kao čudo napretka i donijele određenu komociju da bi u vrlo kratkom vremenu baterije preplavile svijet. U doslovnom i prenesenom značenju. Godinama već baterije upogonjuju svijet, baterijski su automobili toliko popularni da je pravi grijeh voziti dizelaše ili benzince. Hibridi su još i podnošljivi, izgleda. Solarni su paneli dio te baterijske priče, malo naprednije od onih baterijica za igračke, ali što? Kad si dijete, baterija ti pogoni igračku, a kad narasteš, imaš malo veće igračke na istu foru.

Više od dvadeset godina o solarnim se panelima govori kao o glavnom načinu u sprečavanju emisije ugljičnog dioksida, a u skorije se vrijeme sve više govori i o drugoj strani ove medalje – njihovu odlaganju. Naime, rok trajanja solarnih panela je 25 godina i sad je već uvelike vrijeme da se počne razmišljati o odlaganju starih panela budući da će ubrzo milijarde istrošenih solarnih panela biti zamijenjene novima, a plan za adekvatno zbrinjavanje bez teških posljedica za čovjeka i prirodu još ne postoji pa nam prijeti čak i ekološka katastrofa.

Na svjetskoj razini postavljen je jedan teravat solarnih panela, pri čemu su oni za kućnu upotrebu kapaciteta oko 400 W, dok su paneli na solarnim farmama nešto jači, što u konačnici znači da je u svijetu postavljeno oko 2,5 milijardi solarnih panela. To ne bi bio problem da postoji infrastruktura za njihovo recikliranje. Budući da ona ne postoji, predviđa se da ćemo do 2050. godine imati otpada za cijelu jednu planinu, a to je izuzetno pogubno za okoliš. Ono što je trebalo biti spas za planetu, postaje sve veće opterećenje, a koraci prema rješavanju problema toliko su maleni da ih je nemoguće vidjeti prostim okom.

Možda u mladim snaga čuči neki inovator koji će otkriti kako uspješno reciklirati solarne panele?

Adminka

*Stavovi izrečeni u ovom tekstu osobni su stavovi autora i ne održavaju nužno stajalište Poduzetničkog inkubatora PISMO powered by A1

Podijeli sadržaj: