Inkubator PISMO powered by A1 slavi 5. rođendan!

Sisačko-moslavačka županija ponosi se Poduzetničkim inkubatorom PISMO, predvodnikom inovacija i razvoja u gaming industriji. Smješten u Novskoj na impresivnoj površini od 2 tisuće kvadratnih metara, inkubator PISMO postao je sinonim za spoj ljubavi prema videoigrama i ozbiljnog poslovanja.

Od svog osnutka 2019. godine, Inkubator PISMO postavio je visoke standarde, pružajući korisnicima iznimne mogućnosti za poslovanje uz značajno smanjenje troškova. Osim toga, PISMO je stvorilo poticajno poslovno okruženje u kojem se poduzetnici i obrtnici međusobno potiču, razmjenjuju iskustva te razvijaju nove poslovne ideje.

Prva tvrtka koja je osnovana unutar inkubatora PISMO u Novskoj je ANIQ d.o.o. Već pet godina uspješno poslujući, sada imaju devet djelatnika. Svaki projekt koji preuzmu predstavlja priliku za razvoj inovativnih mehanika igara i impresivnih vizualnih efekata. Njihov uspjeh do sada, s više od 130 uspješno realiziranih projekata, govori sam za sebe.

Danas, u PISMO-u djeluje više od 80 start-upova, što jasno pokazuje koliko je inkubator postao ključna karika u poticanju poduzetništva u gaming sektoru. Otvoren je uz podršku Europske unije, s vrijednošću projekta od oko 3,2 milijuna eura, a već sljedeće godine nakon otvaranja, proglašen je najboljim hrvatskim EU projektom. Upravljanje inkubatorom povjereno je Razvojnoj agenciji Sisačko-moslavačke županije – SIMORA.

Centar gaming industrije svojevrsni je nastavak inkubatora PISMO. Javna ustanova Regionalni koordinator Sisačko-moslavačke županije, Sisačko-moslavačka županija, Razvojna agencija SIMORA i Grad Novska planiraju u poduzetničkoj zoni u Novskoj sagraditi Centar gaming industrije, vrijedan 60 milijuna eura na površini od 9 hektara u Poduzetničkoj zoni Novska. Prema projektu, Centar gaming industrije u Novskoj uključuje izgradnju nekoliko objekata na 9 hektara zemljišta u Poduzetničkoj zoni Novska. Zgrada fakulteta koji se prostire na 12.000 kvadrata i studentskog doma od 5000 kvadrata, uz sve studentske sadržaje poput restorana i ugostiteljskih objekata, tu su i bazen te sportska dvorana. Studenski dom imat će 201 ležaj, a akcelerator 200 radnih jedinica i moderno opremljeni VR studio. Inkubator za testiranje videoigara ima 2500 sjedećih mjesta. Sve je povezno sa širokim sustavom prometnica, a predviđen je i niz sportskih igrališta, rukometno, nogometno, odbojkaško igralište, golf vježbalište, teretana na otvorenom te teniski tereni. Projektom je predviđena i energana.

Jedna od ključnih karakteristika PISMO-a je usmjerenost na edukaciju i razvoj stručne radne snage. Kroz edukativne programe koji traju samo šest mjeseci, polaznici stječu vještine rada u programima Blender i Unity, osiguravajući tako kontinuirani izvor novih talenata za razvoj videoigara. Suradnja s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje omogućava polaznicima da tijekom edukacije primaju i plaću. Dosad je više od 300 osoba educirano za rad u gaming industriji, a zbog uspješno uspostavljenog ekosustava, mnogi od njih nalaze zaposlenje ili pokreću vlastite projekte unutar samog inkubatora.

„Ovih dana s ponosom obilježavamo petu godišnjicu Inkubatora PISMO powered by A1, putovanje koje je oblikovalo našu gaming zajednicu i utemeljilo temelje za buduće generacije poduzetnika. Kroz pet godina predanog rada i inovacija, PISMO je postalo ne samo simbol napretka u hrvatskoj gaming industriji, već i nezaobilazno odredište za mlade talente i vizionare. Naša predanost razvoju stručnih vještina, podrška start-upovima i stvaranje inspirativnog okruženja, dokaz su posvećenosti rastu naše zajednice. Gledajući unatrag, prepoznajemo uspjehe i izazove koje smo zajedno savladali, no s optimizmom gledamo prema budućnosti. Hvala svima koji su dijelili naše putovanje i koji će biti dio naših budućih dostignuća.“, poručili su slavljenici.  

PISMO se konstantno prilagođava razvoju gaming industrije te je uveo i edukaciju u radu s Unreal Engineom 5, prateći tako najnovije trendove i tehnologije.

No, PISMO nije samo mjesto za rad – to je zajednica koja potiče druženje, učenje i razmjenu ideja. Inkubator često organizira meet-upove, konferencije, game jam natjecanja te kampove za djecu i mlade, privlačeći posjetitelje i iz različitih dijelova svijeta te dijeleći svoje iskustvo i znanje s drugima.

PISMO powered by A1 ne samo da slavi svoj peti rođendan, već i obilježava pet godina kontinuiranog doprinosa rastu i razvoju gaming industrije u Hrvatskoj. Nastavlja biti predvodnik u stvaranju inovacija i otvaranju novih mogućnosti u gaming svijetu, poput Centra gaming industrije!

Podijeli sadržaj: