Future Jam pokazao kako gamedeveloperi vide radne procese u budućnosti

Prvi održani Future Jam pokazao je kako kreativci iz gaming industrije shvaćaju smisao rada ali i radničkih prava. Natjecanje u izradi videoigara održano proteklog vikenda u inkubatoru PISMO powered by A1 u organizaciji Austrijskog kulturnog foruma za temu je imalo prikazati prošlost, sadašnjost i budućnost rada. Nastala je tako aplikacija Sinder – novi Tinder ali za sindikalno organiziranje, te videoigre koje prikazuju radničke uvjete u Zagrebu i Manchesteru prošloga stoljeća, te satirična VR simulacija orijentirana na budućnost rada i korištenja umjetne inteligencije.

Na globalnom tržištu rada koje prolazi kroz brze promjene, novi trendovi poput sve veće upotrebe umjetne inteligencije, automatizacije, algoritmizacije i oslanjanja na rad na daljinu posljednjih godina doveli su do velikih promjena načina na koji se obavlja rad. Moglo bi se reći da se preispituju sama shvaćanja smislena rada i ljudske kreativnosti, dok su radnička prava i dalje predmetom prijepora. Upravo je to nagnalo predstavnike Austrijskog kulturnog foruma da organiziraju ovaj Future Jam. Na natjecanju se takmičio 20-ak sudionika, a tijekom natjecanja imali su i stručne savjete vezane uz strukturiranje dizajna igre uz pridržavanje tematskog okvira Future Jama.

Mentori na natjecanju su bili Georg Hobmeier, suosnivač bečkog studija Causa Creations, koji je među publikom u svijetu indie igara poznat po fokusu na društvena pitanja u narativnom dizajnu igara i bogatom iskustvu u stvaranju uzbudljiva gameplaya, Aleksandar Gavrilović iz studija Gamechuck i udruge CGDA i Dominik Cvetkovski iz studija ANIQ i udruge HU-IZ-VI. “Novska je odlično mjesto za start gamedev studija, i zato smo ovaj game jam odlučili održati upravo u inkubatoru PISMO.”, poručio je Hobmeier.

Najbolja tri projekta po odabiru mentora dobila su nagrade u iznosu od 500 €. Pobjednički radovi uključuju simulaciju radničkih uvjeta u Manchesteru u 19. stoljeću, u Zagrebu 20-ih godina prošlog stoljeća, aplikaciju Sinder koja je osmišljena kao “Tinder za sindikalno organiziranje” te satiričnu VR simulacija budućnosti rada i korištenja umjetne inteligencije. Pobjednici tako imaju vremena doraditi svoje projekte kako bi ih predstavili na interaktivnoj izložbi sredinom 2023. godine u Zagrebu.

Future Jam osmišljen je kao prvi u nizu participativnih zajedničkih sesija razvoja igara za hrvatske kreativce pod mentorskom palicom austrijskog mentora ili mentorice, a sve kao dio nicijative IMAGINE Arts & Ideas Saveznog ministarstva europskih i međunarodnih poslova Republike Austrije, usmjerene na umjetničke i kulturne projekte koji se bave gorućim pitanjima 21. stoljeća.

Foto: Novska.IN / Radio postaja Novska

 

Podijeli sadržaj: