Transformacija IKT sektora slijedi kroz izmjene Strategije pametne specijalizacije RH

U prostoru Poduzetničkog inkubatora PISMO održana je konferencija za medije u organizaciji Udruženja za informacije tehnologije koje djeluje pri Hrvatskoj gospodarskoj komori na temu unaprjeđenja Strategije pametne specijalizacije Republike Hrvatske za razdoblje 2021-2029. U ime Udruženja novinarima se obratio predsjednik Udruženja i poduzetnik Goran Mrvoš, tajnik Udruge hrvatskih proizvođača videoigara i poduzetnik Aleksandar Gavrilović, te direktor Razvojna agencije SIMORA Mario Čelan.

„Imamo zaista velika očekivanja od unaprjeđenja Strategije pametne specijalizacije kako bi se definirao jači status hrvatske IT industrije. Posebno u svjetlu korištenja sredstvima iz EU moći će se razvijati proizvodi, ali i ulagati u istraživanje i razvoj IT općenito. Novska i Sisačko-moslavačka županija industriju videoigara poduprle su dodatnim ulaganjima i tako stvorile mjesto, Poduzetnički inkubator PISMO – središte hrvatske gaming industrije, koje nam može služiti za primjer. Kada bi IT industrija postala strateška državna industrija, mogli bi očekivati isti rezultat!“, rekao je Goran Mrvoš.

Strategija pametne specijalizacije strateški je dokument koji definira prioritetna područja za poticanje ulaganja u istraživanje, razvoj i inovacije javnim sredstvima i predstavlja ključni dokument za usmjeravanje sredstava iz EU fondova namijenjenih za ovu svrhu. Što znači da će dio budućih natječaja S3 područja za dodjelu bespovratnih sredstava, kao i drugih oblika potpore koji će se pružati iz EU fondova, biti povezani s definiranim prioritetnim područjima. Zato je važno da se u Strategiji otvori novo tematsko područje „Digitalno i kreativno društvo“ zbog kojeg IKT sektor više neće imati samo ulogu podrške, već postaje tematski prioritetno područje.

Aleksandar Gavrilović videovezom obratio se rekavši da Udruga hrvatskih proizvođača videoigara podržava promjene u Strategiji pametne specijalizacije i pozvavši predstavnike gaming zajednice da se uključe u kreiranje novog područja ispunjavanjem ankete.

Mario Čelan direktor Razvojne agencije SIMORA koja je stvorila Poduzetnički inkubator PISMO specijaliziran za gaming industriju govorio je o snazi koju ima 67 start up-ova koliko ih djeluje u PISMO-u, te više od 200 developera koje su obučili na svojim 6-mjesečnim edukacijama. „Imali smo sreću da su nas mladi ljudi prepoznali i došli k nama, sad ih pozivamo da prepoznaju ovaj važan trenutak transformacije IKT sektora u kojem djeluju i donesu promjene cijeloj Hrvatskoj.“, rekao je Čelan.

Podijeli sadržaj: