Predstavnici IT industrije Slavonije u Bruxellesu

Predstavnici IT industrije iz Slavonije ovaj su tjedan u Bruxellesu mogli saznati kako EU pokušava regulirati to područje koje uz golemi potencijal nosi i rizike, ali i sami prenijeti što rade jer bi donošenje novih pravila o umjetnoj inteligenciji trebalo biti “dvosmjerno”.

IT-evci su u Bruxellesu boravili na poziv hrvatskog europarlamentarca Karla Resslera, potpredsjednika posebnog odbora Europskog parlamenta za umjetnu inteligenciju, koji ističe da proces utvrđivanja pravila vezanih uz umjetnu inteligenciju i digitalizaciju treba voditi kroz dijalog briselskih institucija i predstavnika IT sektora na lokalnim razinama. Oni koji se time bave “na terenu moraju biti svjesni onoga što se događa na europskoj razini, ali je i u Bruxellesu bitno znati što se po tom pitanju događa u svakom dijelu Europe”, rekao je Ressler. “Moj dojam je da je najveći izazov povezati ono što se događa lokalno s nacionalnom i europskom razinom”, ocijenio je.

Hrvatski IT-jevci su tijekom dvodnevnog posjeta Bruxellesu dobili priliku na licu mjesta upoznati problematiku oko izrade i provedbe novog Akta o umjetnoj inteligenciji. Mario Čelan, direktor Razvojne agencije Sisačko-moslavačke županije SIMORA, koja je osnivač poduzetničkog inkubatora PISMO u Novskoj za gaming industriju, ocijenio je da bi Sisačko-moslavačka županija, iako jedna od siromašnijih županija, “trebala imati ured u Bruxellesu jer se ovdje događaju značajne stvari i za našu županiju”. Dodao kako mu je ovaj posjet pokazao da u Europi postoji spremnost na suradnju, što se “iz manjih sredina ne vidi”. Ilustrirao je to primjerom susreta s predstavnicima Huaweija u Bruxellesu s kojima je dogovoren njihov dolazak u Novsku i eventualno pokretanje edukacijskog centra te kompanije u Sisku. Čelan je, među ostalim, istaknuo da je gaming industrija „po prihodima prešla filmsku i glazbenu industriju zajedno” i da njihova županija želi postati središte gaming industrije u Hrvatskoj, ali i šire.

Uz novljanski gaming, u posjetu su sudjelovali predstavnici Osijek Software Citya i AI centra za umjetnu inteligenciju iz Lipika.

Podijeli sadržaj: