Pogledajte priču o Zvonimiru Mikšiću, edukatoru u PISMO Inkubatoru

Ne propustite pročitati iznimno zanimljivu priču o radu i uspjehu Zvonimira Mikšića, producenta video igara i edukatora u našem PISMO Inkubatoru u Novskoj.

Zvonimir govori o svojoj veoma uspješnoj karijeri, koja uključuje i režiranje prvog 3D filma, i progovara o razvoju gaming industrije u Hrvatskoj.

Uz Zvonimira, predavanja su održali: Robert Medvedec (predstavljanje uspješne karlovačke “uradi sam” priče Makerbuino posvećene poučavanju elektronike, gamingu, programiranju od rane dobi), Marko Šunjić (pokretač i voditelj izdavačke kuće Fibra, najznačajnijeg izdavača kvalitetnih stripova u Hrvatskoj), Linit dizajn (inspirativna priča riječke ekipe iza kreativne i edukativne drvene igračke), Sven Maričić (pionir 3D printanja u regiji), Nikola Anić (entuzijast retro gaminga i elektronike uz pomoć Raspberryja), Damir Medved (stručnjak za razvoj pametnih gradova).

Ako ste imali priliku otvoriti Netflix u zadnjih nekoliko dana, vjerojatno ste naletjeli na novi doku-serijal High Score koji kroz priče starosjedioca gaminga prolazi kroz sve faze razvoja i rasta popularnosti video igara. Takve priče uvijek probude nove inspiracije i prisjete nas nekih starih. Prije dvije godine, imali smo priliku okupiti glavne aktere hrvatskih esport natjecanja krajem 90-tih da podijele s nama svoja iskustva. U završnici ove ljetne sezone pak, mene je High Score motivirao i da pripremim intervju s ljudima iz gaming industrije, poput Zvonimira, a kroz čije karijere također možemo upoznati priče o razvoju game development scene, obrazovanja i gaming kulture, ali ovaj put – iz Hrvatske.

No, takvi počeci su ono što je i obilježilo Zvonimira, ali i mnoge druge. Razvoj video igara u Hrvatskoj tek je ulaskom u 2010. opće prihvaćen i realiziran kao posao koji vam može donijeti kruh na stol (a i to je zbilja ovisilo o kome je riječ i kakvim naslovima). Živjeti od igara je posve nepoznat termin jednom indie studiju iz Požege, nego što je Croteamu ili Nanobitu. Tako se i Zvonimir na odmaku svoje karijere prema pragu tisućljeća morao trgnuti: “Cijelu karijeru radim kao producent koji ima zadatak realizirati projekt od početka do kraja unutar zadanog roka i budžeta.” https://www.netokracija.com/zvonimir-miksic-edukacija-game-dev-169767

Podijeli sadržaj: