Počinje Europska godina vještina – inkubator PISMO istaknut kao dobar primjer

U organizaciji Europskog parlamenta u Hrvatskoj u Kući Europe održana je Eurotribina o spremnosti Hrvatske za promjene koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija te o inicijativama i programima koji se očekuju od socijalnih partnera i države u sklopu Europske godine vještina. Predstavljen je i inkubator PISMO kao i edukacije koje se provode u njemu.

O cjeloživotnom učenju, inovacijama, novim modelima rada te činjenici da više od tri četvrtine europskih poduzeća nailazi na poteškoće u pronalaženju radnika s potrebnim vještinama, govorili su Dubravko Majetić, prorektor za znanost i  istraživanje Sveučilišta u Zagrebu, Sanja Klempić Bogadi, Institut za migracije i narodnosti, Ivana Matanović, Regionalni koordinator i gaming inkubator Pismo te Deni Nurkić, suvoditelj programa za razvoj visokotehnoloških kompanija Nuqleus (Fakultet elektrotehnike i računarstva, Zagreb).

Trenutačno više od tri četvrtine poduzeća u EU-u prijavljuje poteškoće u pronalaženju radnika s potrebnim vještinama, a najnoviji podaci Eurostata upućuju na to da samo 37 % odraslih redovito pohađa osposobljavanje. O oblicima edukacije koji se nude u Hrvatskoj i pozitivnim primjerima, posebno je istaknut Poduzetnički inkubator Sisačko-moslavačke županije PISMO u kojemu je do sada 240 osoba naučilo proizvoditi videoigre, a 70 start UP-ova ih i proizvodi.

Cijelu tribinu pogledajte na linku.

Podijeli sadržaj: