Je li rad na daljinu uništio posao? – Adminka komentira

Rad na daljinu dobio je na popularnosti tijekom pandemije koronavirusa, a u nekim je kompanijama postao sasvim uobičajen. Zakonodavci su ga također počeli prepoznavati, ali donosi li rad od kuće jednaku zaradu i benefite tvrtkama, treba ispitati.

Pita li se Davida Sacksa, popularnog podcastera što misli o radu od kuće, reći će da ne funkcionira jer svaka interakcija mora biti unaprijed planirana, informacije se ne dijele kako treba i osim nerada kao benefita za radnika, drugi benefit ne postoji, naročito ne za tvrtku. Sacks nije štedio one koji rade od kuće nazvavši ih lijenima pa je podigao popriličnu prašinu koju je odlučio usisati novinar Tim Denning objasnivši kako su zadovoljstvo i produktivnost radnika pojačani, što u krajnoj liniji dovodi do boljeg funkcioniranja cijelog poslovnog procesa. Denning je zaključio kako se kod Sacksa radi o običnoj želji za kontrolom, a s tim se mogu složiti s obzirom na to da su IT-jevci odavno počeli „raditi od doma“, još od Indijaca koje su zapošljavali, a da ih nikad nisu ni sreli.

Medalja uvijek ima dvije strane, zar ne? Pa tako i rad od kuće. Netko će biti produktivniji u uredu, netko od kuće. Bitno je da se različitosti poštuju.

Adminka

*Stavovi izrečeni u ovom tekstu osobni su stavovi autora i ne održavaju nužno stajalište Poduzetničkog inkubatora PISMO powered by A1

Podijeli sadržaj: