Digital Inovation Hub


Read the article in English

OPĆENITO:

PISMO je prvi digitalni inovacijski centar smješten u Sisačko-moslavačkoj županiji, osnovan s ciljem omogućavanja lakšeg i uspješnijeg prelaska s tradicionalnih na moderne industrije, točnije pružanja usluga tvrtkama koje žele usvojiti digitalne tehnologije u dominantno tradicionalnoj industrijskoj regiji. Cilj je stvoriti snažno partnerstvo utemeljeno na povjerenju s fokusom na stvaranje novih radnih mjesta i jačanje gospodarstva Sisačko-moslavačke županije i Hrvatske. Osnovna djelatnost PISMO-a kao digitalnog inovacijskog centra je izgradnja pametnih vještina - poboljšanje postojeće i stvaranje nove radne snage za pametnu specijalizaciju. PISMO će se također djelomično usredotočiti na pružanje usluga u sektoru prerade metala, te se očekuje da će industrija proizvodnje metalnih proizvoda (osim strojeva i opreme) u Hrvatskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji poboljšati svoj položaj i konkurentnost na međunarodnom tržištu.

KONTEKST:

PISMO kao digitalni inovacijski centar razvija i širi svoje vještine kroz DIHELP poboljšani program učenja, koji pruža mentorstvo i trening za 30 digitalnih inovacijskih hubova u trajanu 9 mjeseci. DIHELP ima za cilj razviti koherentan, koordiniran i održiv pristup za podršku europskim industrijama u svim državama članicama EU-a na regionalnoj razini koristeći koncept digitalnih inovacijskih središta (DIH). Odabrana digitalna inovacijska središta dobit će obuku i trening o poslovnom razvoju, financiranju i upravljanju inovacijama individualnim pristupom i na daljinu kao dio DIH akademije. DIHELP program provodi konzorcij koji uključuje slijedeće partnere: CARSA (vodeći partner), Ecorys, IMProve and Eurada.

USLUGE:

Navedeno se postiže ponajviše kroz edukacije, mentorstvo i umrežavanje.

Edukacije se održavaju redovito i za cilj imaju pomoći pojedincima i postojećim tvrtkama u stjecanju vještina potrebnih za uspješno svladavanje izazova digitalne ere. Obrazovanje uključuje digitalne vještine za razvoj igara te poslovne vještine potrebne za rješavanje suvremenih tržišnih izazova.

Proces mentorstva provode naši stručnjaci i ljudi iz partnerskih organizacija pružajući vrijedan izvor praktičnog znanja i iskustva. Mentori prate prve korake klijenta prema digitalizaciji ili razvijaju njihove ideje i vode ih kroz cijeli proces.

Umrežavanje je omogućeno kroz sastanke i radionice koje se održavaju s ciljem povezivanja sudionika obrazovanja s postojećim malim i srednjim poduzećima u gaming industriji i njihovim predstavnicima. U tom kontekstu održavaju se stručne konferencije o digitalizaciji, gamingu, marketingu i mogućnostima prodaje.

Postoje i neke druge usluge koje nadopunjuju naše glavne usluge klijentima:

Usluge inkubatora koje uključuju najam ureda, coworking područje i opremu specijaliziranu za gaming i druge digitalno utemeljene ideje. Oprema uključuje glazbeni i video studio, VR, studio za snimanje pokreta, studio za fotogrametriju, 3D printer itd.

Pristup lokalnim, regionalnim, nacionalnim i EU sredstvima - PISMO DIH stručnjaci nude savjetodavne usluge klijentima nudeći im rješenja za financiranje svojih ideja. PISMO DIH tim ima dugogodišnje iskustvo u privlačenju financija za poduzetnike.

KONZORCIJ:

PISMO DIH posluje u sastavu Razvojne agencije Sisačko - moslavačke županije SI-MO-RA d.o.o. Njezine partnerske institucije su Sisačko-moslavačka županija i Zagrebački inovacijski centar - ZICER. Sisačko-moslavačka županija pruža financijsku potporu start-up poduzećima, financijsku i operativnu potpora PISMO-u, promicanje PISMO-a i umrežavanje. ZICER pomaže u mentorstvu i mrežnim uslugama.

PISMO također ima podršku različitih dionika na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini:

  • Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta - osiguralo je sredstva za izgradnju i nabavu opreme
  • Grad Novska (lokalna samouprava) - pruža financijsku potporu start-up poduzećima, operativnu potporu PISMO DIH, promicanje PISMO-a i umrežavanje
  • Javna ustanova “Regionalni koordinator Sisačko-moslavačke županije” – pruža operativnu pomoć
  • Hrvatska gospodarska komora Sisak - poveznica s regionalnim malim i srednjim poduzećima, promocija PISMO-a
  • Hrvatska obrtnička komora Sisak - poveznica s regionalnim obrtima, promocija PISMO-a
  • Metalurški fakultet u Sisku - pružanje edukacija i umrežavanje metaloprerađivačkog sektora
  • Poduzetnički inkubator PISAK - savjetodavne usluge, promocija inkubatora, umrežavanje
  • Lokalne razvojne agencije MRAV, NORA i Glina - savjetodavne usluge, promocija inkubatora, umrežavanje
  • Klaster hrvatskih proizvođača računalnih igara (CGDA) - povezivanje tvrtki za razvoj videoigara i PISMO-a, organizacija događaja, edukacija, seminara
  • Privatne gaming tvrtke InterCorona, Outfit 7 i VR505 - usluge mentorstva i umrežavanja, edukacije