Inkubator Pismo

Categories
Novosti

275.000 kn za za videoigre iz inkubatora PISMO

Hrvatski audiovizualni centar po prvi put je dodijelio sredstva za proizvodnju videoigara. Od ukupno 595.000,00 kn koliko je podijeljeno, 275.000,00 kn stiže u inkubator PISMO powered by A1. Naime, tvrtki Stegris za projekt je odobreno 200.000,00 kn, dok je za tvrtku Misfit Village odobreno 75.000,00 kn.

Na 36. sjednici Hrvatskog audiovizualnog vijeća u 3. sazivu koja se održala putem video linka Zoom aplikacije, donesene su odluke o raspodjeli sredstava prema Javnom pozivu za poticanje razvoja i proizvodnje videoigara. Na Javni poziv za poticanje razvoja i proizvodnje videoigara u 2021. godini u potkategoriji razvoja projekta prijavilo se 26 projekata, dok se na potkategoriji proizvodnje prijavilo 20 projekata. U potkategoriji proizvodnje odobrena su dva projekta, dok je u potkategoriji razvoja odobreno šest projekata. Odobrena su sredstva u ukupnom iznosu od 595.000 kuna.

U potkategoriji proizvodnje videoigara u 2021. godini horor videoigri “Go Home Annie” autora Mladena Bošnjaka (Misfit Village) odobrena su sredstva u iznosu od 75. 000 kuna, dok je edukativna igra Mateje Vedrine (Stegris) dobila čak 200.000 kuna.

Prema riječima Vedrine, tim koji je radio na razvoju njihove igre broji sedam članova, a sama igra namijenjena je za djecu predškolske dobi u kojoj djecu stavljamo u poziciju učitelja, a ne učenika. Videoigra je ime dobila po malim slatkim čudovištima s planete Moop koji padnu na planet Zemlju. Dijete dobije jednog Moopy-a te s njim krene u edukativnu avanturu u kojoj ga podučava o znanju s naše planete. “Projekt nam se prvotno zvao KiddoLand, a nedavno smo zbog interesa i investitora, ali i konzultacija sa stručnjacima promijenili naziv u Moopies!, poručili su iz Stegrisa, tvrtke koja će sa 200.000,00 kuna proizvesti igru. Projekt je predstavljen i na nedavno održanom sajmu potrošačke elektornike CES u Las Vegasu gdje je pokupio odlične kritike.

Go Home Annie svijet će pokušati osvojiti horor temom. “Plan je objaviti ju na Noć vještica. No to je okvirni plan. Pokušavamo nadići prosjek, napraviti nešto što će doista biti izvanredno. Najvažnije je imati dobru priču, što imamo. Igra će otprilike trajati tri sata. Za razvijanje nečeg takvog vam treba godina do dvije ako na tome radite osam sati svaki dan. Sve ovisi koliko ste posvećeni cilju. Ako, primjerice, radite mobilnu igru, to može trajati samo tri mjeseca. A neki kompleksniji projekti mogu ići i do pet godina, rekli su u Misfit Villageu.

Svi dobitnici slažu se da su ovakvi poticaji i više nego nužni za ovu industrijsku granu. Sisačko-moslavačka županija i Grad Novska to su već prepoznali i dodatnim sredstvima stimuliraju pokretanje gaming start up-ova u inkubatoru PISMO koji ih broji ukupno 67. “Trenutno smo najbrže rastući inkubator u Hrvatskoj, a u najavi imamo useljenje 10 novih tvrtki koje mogu učiti iz uspjeha prethodnih. Čestitamo i Stegrisu i Misfit Villageu!”, poručili su iz PISMO powered by A1.