Inkubator Pismo

Categories
Novosti

Na tehnološkom sajmu CES-u nalaze se i hrvatske inovacije – naočale za gluhe i aplikacija za djecu

U Las Vegasu se ovih dana održava najveći svjetski sajam potrošačke elektronike – Consumer Electronics Show poznatiji kao CES. Na njemu svoja tehnološka rješenja izlaže više od 2000 tvrtki koje dolaze iz 160 zemalja diljem svijeta. Uz bok najpoznatijim svjetskim kompanijama kao što su Samsung, Lenovo, Sony, Panasonic, svoje inovacije predstavljaju i dva start up-a iz Poduzetničkog inkubatora PISMO – tvrtka GROW i HIROMA DESIGN.

Pametne naočale za gluhe trebale bi olakšati život za 72 milijuna ljudi koliko ih na svijetu ima problem sa sluhom. „Dok se osobi koja je gluha ili ima oštećen sluh govori, njoj naše naočale kroz titlove na ekranu pokazuju naše riječi i ona nas razumije! Ovo je jedinstvena inovacija koja se pojavila na ovom sajmu u dijelu zdravlje i wellnes.“, rekla je Josipa Bencek (GROW).

Mateja Vedrina (HIROMA DESIGN) kaže da su prilikom izrade aplikacije „Moopies“ imali želju da se djeca povežu sa likovima u njoj i na taj način vrijeme koje provode ispred ekrana bude kontrolirano od strane roditelja. Aplikacija je edukativna, ali posebna jer su kroz nju djeca učitelji, a ne učenici.

I Grow i Hiroma Design pobjednici su izbora najboljih poduzetničkih ideja u 2021. godini prema izboru prekograničnog projekta CROWN koji provodi Razvojna agencija SIMORA. Ističu kako su zahvalni Sisačko-moslavačkoj županiji što imaju priliku sudjelovati u projektu i što su dobili ovakvu podršku! „Već prvog dana imali smo pozitivne reakcije posjetitelja i nadamo se da će nam ovaj sajam donijeti investitore.“, poručuju iz tvrtki Grow i Hiroma Design.

Prema informacijama iz Las Vegasa, uz ove dvije tvrtke iz Poduzetničkog inkubatora PISMO, na CES-u sudjeluju još četiri hrvatske kompanije.